zondag 19 april 2015

Uit Martins boekenkast: Rik Vanwalleghem

Ook altijd present in pa zijn boekenkast, was het nieuwste boek van zijn vriend Rik Vanwalleghem. Pa eerder Rik kennen via een activiteit die pa met zijn club de Behaarde Borsten (waarover binnenkort heel wat meer) had georganiseerd in zijn stamkroeg de Kroone. Niemand minder dan wielerlegende Briek Schotte was er aanwezig en stond het café te woord. Ik heb prachtige foto's van dit unieke moment, en die komen zeker nog op je af.

Rik was sportjournalist bij ondermeer het Nieuwsblad en De Standaard en was die avond in de Kroone de interviewer van dienst. Momenteel is Rik directeur van het centrum van de Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde.

De man heeft ook al enkele boeken op zijn palmares, waarvan het grootste deel wielerboeken. Vorig jaar waagde Rik zich aan een eerste fictiewerk met "Op Drift". Zeker een boek om aan te raden!

En pa had ook alle werken van zijn vriend Rik in huis. Van "België Absurdistan" tot "De Amerikaans Ziel" tot "Merckx, de mens en de mythe", "Het Wonder van Vlaanderen", "Sercu, een portret van een puzzel" en "Museeuw spreekt".

Ben je geen wielerliefhebber, dan moet je zeker "België Absurdistan" eens proberen. Als het nog te vinden is, want het boek wordt geloof ik niet meer verkocht. In dit boek word ons absurde land België fantastisch geschetst, en de Vlamingen en Walen tegenover elkaar gezet. We hebben meer gemeen dan we denken.

Voor mensen die graag eens huizen zouden wisselen met Amerikanen raad ik "De Amerikaanse Ziel" aan, waar Rik samen met zijn familie op uitwisseling naar de USA trekt. Een mooie cultuurshock.

Rik Vanwalleghem nam trouwens ook het woord tijdens de begrafenisplechtigheid van onze Martin. Hoewel Rik zelf een fantastisch schrijver is, las hij voor uit de schrijfsels van één van de schrijvers die hij zelf enorm apprecieerde. Namelijk Martin zelf.

Pa had een zeer goede pen, maar heeft dat nooit in boekvorm gegoten. Ik ben er zeker van dat hij dat ooit wel eens wilde doen. Pa was een crack in gevatte mails en ook korte verslagen. Je kan er sommige van lezen op zijn blog: opperborst ontdekt de dingen.

Rik bracht een bloemlezing van zijn mails en blogs en onze Martin toverde zelfs in droevige omstandigheden nog een glimlach op ons gezicht. En zo hebben we hem eigenlijk ook het best gekend en willen we hem blijven herinneren.

Een boek van Martins hand zullen we helaas nooit in de boekenkast vinden. Maar wie weet binnen enkele jaren wel ééntje over hem.

TG


Geen opmerkingen:

Een reactie posten