maandag 16 maart 2015

Uit Martins videokast: videocassettespeler

We namen eerder al een kijkje in Martin zijn platenkast. Deze week gaan we eens zien wat we in zijn video- of dvd-kast vinden. Enkele leuke films die me aan hem doen denken en enkele van zijn persoonlijke favorieten.

We gaan het in de eerste plaats hebben over videocassettes omdat deze mij enorm aan pa doen denken. Hij bracht er talloze mee voor ons van zijn reizen naar Engeland. We hebben er ook een boel gekregen voor kerstmis, Sinterklaas, ...

En ik zie nog altijd onze eerste videorecorder voor mij. Een klein rechthoekig ding dat bovenaan openklapte om je cassette er in te steken. Dat toestel was op den duur zodanig versleten dat we er een woordenboek op moesten leggen om films te kunnen bekijken.

Het was een toestel dat hij vaak ook gebruikte voor zijn werk. Als hij op beurzen demonstraties moest geven, dan had hij onze videospeler nodig. En dat was een kleine ramp! Dat betekende dat we enkele dagen geen video's konden bekijken. Dan stonden we daar met al onze video's.

Gelukkig zorgde hij dan soms tijdelijk voor een vervangtoestel via zijn werk. Dat was een tv en videospeler in één. Je kon de cassette naast de beeldbuis in een verticale gleuf inbrengen en dan speelde de film af. Man man dat was toen hip.

Helemaal leuk werd het toen we een toestel hadden waarmee we konden opnemen. Elk van ons had toen een cassette met onze naam op waarmee we dan onze eigen zaken konden opnemen. Eerst waren dat afleveringen van Samson, Thundercats en de Turtles. Later werden dat dan hippe videoclips van MTV.

In 1999 kocht pa een nieuwe desktop computer en daar kon je dan dvd's op draaien. Films op een schijfje, hoe zot was dat! Wie weet zouden we dat ooit wel kunnen afspelen op tv!
En ja, in 2002 kocht pa een Bose-toestel waarmee je zowel cd's als dvd's kon afspelen (hij had er toen het jaar voordien ferm naar gezocht en dat bestond nog niet!). Dat toestel kwam in de plaats van onze cassettespeler en sindsdien vergaarden onze cassettes enkel maar stof. Slechts uit nostalgie legden we nog eens een cassette op.

Maar met netflix en youtube is ook dat tijdperk voorgoed voorbij. De videocassettespelers zijn intussen een stuk antiek geworden. Maar ze hebben ons wel uren kijkplezier bezorgd.

TG





Geen opmerkingen:

Een reactie posten