maandag 12 januari 2015

Jongste zus

Vandaag wordt papa's jongste zus Christa 62. Papa zelf zou dit jaar 55 zijn geworden, dus wie goed telt merkt op dat hij maar liefst 7 jaar scheelde met zijn zus. Zijn broer Hedwig was 15 jaar ouder, en zijn zus Annie 14 jaar. Onze Martin was dus duidelijk een achterkomertje. Als kakkernestje werd hij goed verzorgd door zijn broer en zussen. Toen zijn moeder Agnès weg was om te werken, ontfermden zij zich over "de kleinen".
Hedwig en Annie slaagden er zelfs een keer in om de volledige stapel luiers (toen nog katoenen herbruikbare exemplaren) te verbruiken.

Om baby Martin rustig te houden hadden ze "tsjoeke, tsjoeke baby" uitgevonden. Zijn broer en zus namen hun kleine broer op de schoot en imiteerden een treintje en liepen ermee rond terwijl ze hem zachtjes schudden. Ze zongen van "tsjoeke tsjoeke baby". Kleine Martin vond dat zo leuk, dat het op den duur de enige manier was om rustig te worden. Dus mocht meme Agnès ook 's avonds na haar werk rondhotsen als "tsjoeke tsjoeke baby" met haar kleine spruit om hem te kalmeren. Kleine pappie sliep met moeder Agnès en vader Nestor in de Voute in het kleine rijhuis in de Iepersstraat, terwijl zijn broer en zus op de zolder sliepen. 's Nachts hoorden zij het deuntje door het huis weergalmen.

Een al iets grotere Martin profiteerde van het leeftijdsverschil met zijn zus om al uit te gaan in Leuven. Toen tante Christa op kot zat, was pappie Martin er als de kippen bij om haar te bezoeken. Dat deed hij telkens hij vakantie had in het middelbaar onderwijs en er dus nog les was aan de unief. Hij bleef de ganse dag rondhangen in de living van haar kot. Als ze 's avonds een stapje ging zetten, dan vergezelde hij haar en haar vriendinnen maar al te graag.

En een nog grotere Martin kon zeker en vast op zijn zus rekenen in tijden van hoge nood. Zoals je thesis kunnen afwerken en nog tijd hebben om te blokken voor de eindexamens. Pa studeerde af als licentiaat fysica, maar heeft dit voor een heel groot deel te danken aan zijn zus Christa. Zijn laatste jaar was het enige dat hij zonder herexamens afwerkte. Anders was zijn motto altijd: "Wat je in 12 maanden kunt doen, moet je niet proberen in 10 maanden". Maar dit keer lag het anders. Als hij slaagde voor eerste zit, mocht hij met zijn lief en haar vader mee op reis, mijn ma en pepe dus. Dus ging hij er volop voor maar hij had het zichzelf zeer moeilijk gemaakt.

Want hij was zo laat met zijn thesis, dat hij die onmogelijk kon schrijven EN blokken tegelijk. Mijn tante ontfermde zich over pappie en liet hem rustig studeren op het terras van haar huis. In tussentijd heeft zij zijn volledige thesis uitgetypt. Hij studeerde af, zonder één buis. Mijn tante en ma gingen naar zijn proclamatie, want hijzelf wist de uitslag intussen al.

Een foto van een op het gemak studerende Martin vind je hieronder samen met nog wat leuke kiekjes van hij en zijn zus(sen)!

Happy birthday,

TG


Kleine Martin geflankeerd door zijn zussen Annie (links) en Christa (rechts). Vermoedelijk op de plechtige communie van Christa.




Een rustig studerende Martin.


In 1983 steekt Martin zijn zus Christa en schoonbroer Luc een handje toe bij de aanleg van hun terras.




Zijn zus Christa controleert jaren na het verversen van "de kleinen" zijn luiers of alles nog aanwezig is in de onderste regionen.




Martin en zijn zussen Annie (links) en Christa (rechts) zovele jaren na de plechtige communie.




Een kiekje die papa Martin nog heeft genomen met zijn gsm. Zijn zus Christa en schoonbroer Luc tijdens een wandeltocht in de Gavers genomen op 5 september 2010.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten