woensdag 24 december 2014

Joyeux Noël

Voor de Fransen is het morgen "Noël" maar wij gaan het vandaag op kerstavond al over Noël hebben. Niet de feestdag maar Noël Stockman uit Moorsele, beter gekend als Noël van de Zonnebloem.

Al heeft Noël wel iets van de kerstman. Niet alleen heeft hij een grote, weliswaar bruine baard, maar een paar keer per jaar kwam hij ook langs met cadeautjes. Van het Davidsfonds nog wel. Hij is lid van het fonds en zoals je wellicht weet kan je via hen boeken kopen. En dat deed mijn vader ook. Noël kwam pa's bestelling brengen, en tegelijk bestelde pa een nieuwe lading boeken. De meeste ervan hebben wij nog liggen. De onderwerpen zijn zeer divers: van Oosterse filosofie, tot reisgidsen van godvergeten plaatsen en zelfs een boekje met de wijsheid van Père Gilbert. De Franse pastoor die de mis voor het huwelijk van prins Laurent leidde.

Veel heb ik er niet van gelezen, behalve dan de boeken met cartoons van het cartoonfestival. Die legde pa altijd op het toilet, en die boeken hebben we echt wel vaak bekeken.

Noël heeft ook iets van de kerstman, omdat hij vaak op 24 december bij ons langskwam. Hij kwam 's middags langs met pa zijn boeken en samen praatten ze wat bij. Ze deelden dezelfde passie voor bruine streek- en abdijbieren. En om al vervroegd kerst te vieren, genoten ze samen van Sint-Bernadus Prior of zelfs West-Vleteren.

De cadeautjes van het Davidsfonds die zijn er niet meer, maar de herinnering aan 24 december en de bezoeken van "Joyeux Noël" die blijven bij!

En dan nu een bruin abdijbiertje drinken als opwarmer.
Prettige feesten en smakelijk allemaal.

TG



Geen opmerkingen:

Een reactie posten